tiistai 16. maaliskuuta 2010

Harjoittelun tehoalueiden selitykset

Kohta kaikki kiltit (ja tuhmatkin) koululaiset on testattu. Tässä nyt kaikille yleisesti selityksiä, mitä ihmeellistä koodikieltä alkaa teidän kaikkien ohjelmissa näkymään:

 
PK1 = alivauhtista peruskestävyyttä, tuntuu ihan hyödyttömältä, mutta huoltaa hyvin aineenvaihduntaa ja mahdollistaa pitkien lenkkien tekemisen.

 
PK1-2 = vaihteleva vauhtista peruskestävyyttä, jossa vauhti ja teho vaihtelee. Hyvä muistaa näissäkin harjoituksissa huolehtia nousevasta tehosta, eli alkuun rauhassa ja vauhti nousee loppukohden!

 
PK2 = harjoitus alue, jossa mennään hyvin lähellä aerobista kynnystehoa. Täydenmatkan triathlon pystytään suorittamaan tällä tehoalueella, jos kaikki menee putkeen!

 
VK1 = harjoitus tehdään +- aerobinen kynnys, tästä käytetään myös nimitystä PK-VK. Eli tämän ja PK2 tehon välinen ero on veteen piirretty viiva.

 
VK1-2 = vaihteleva vauhtista vauhtikestävyyttä, jossa vauhti ja teho vaihtelevat, mutta kuitenkin niin että anaerobinenkynnys ei tule ylitetyksi. Tuntuu jo urheilulta, mutta ei ole mitään tappovauhtia / tehoa!

 
VK2 = harjoitus joka tehdään hyvin lähellä tai anaerobisellä kynnyksellä. Alkaa jo tuntumaan, mutta tällä teholla jaksaa painaa kuitenkin noin 1.30h, jonka jälkeen vauhti hyytyy, koska eväät on syöty.

 
MK = yli anaerobisen kynnystehon suoritettava harjoitus. Tuntuu, mutta sopivissa määrin tehtynä myös kehittää. Harjoituksessa ei tarkoita "täysillä" vaan hyvin lähellä sitä. Jos esim. ohjelmassa on 4*5min MK:ta, niin suorituksen tehot eivät saa laskea loppukohden.

Muistakaa:
  • annetut sykerajat ovat ohjeellisia ja voivat hieman muuttua kun treeniä tulee lisää, kuulostele itseäsi
  • annetut sykkeet voivat poiketa eri lajien kesken. Esimerkki: juostessa vk-syke on 150-170, mutta pyöräillessä vk-sykealue voi olla 145-165 ja vastaavasti hiihtäessä muutaman lyönnin kovempi
  • päivittäiseen syketasoon vaikuttaa mm: ruokailu, uni(vaje), väsymys, harjoittelu (paljon määrää->syke ei nouse) ja vaikkapa stressi tai jännittäminen. Ja aina sairastelun jälkeen syke on normaalia "herkemmässä" 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti